Ето 8-те най-подценявани заплахи за успешен брак

212
брак

Общоприето е, че основният източник на проблеми в един брак е нездравословното общуване между съпрузите. Това не е съвсем вярно.

Понякога общуването със съпрузите прилича на дете, което дава отпор на нарушителя на детската площадка в детската градина. Полагащите грижи учители чуват шума и обръщат глава точно когато то се отдръпва.

Той не създаде проблема, той просто реагира на него. Но учителите, без да разбират, го хващат и го изпращат в кабинета на директора.

Или, както в случая на брачния акт, в кабинета на терапевта.

Бракът е място, където двама души споделят :

  1. Обвързваме се с човек, защото го харесваме.

Хората се променят. Пригответе се за това. Не избирайте съпруга си въз основа на неговите/нейните настоящи качества или въз основа на това как бихте си представяли този човек да бъде женен.

По-добре вижте какъв е той самият, какъв иска да стане в бъдеще. И ако харесвате неговите цели, посветете живота си на това да му помогнете да ги постигне; точно както той ще ви помогне да постигнете мечтите си.

  1. Бракът не ни спасява от самотата.

Да си жив означава да си сам. Това е естествено човешко състояние, което дори бракът не може да промени.

Но мнозина очакват, че след сватбата ще се почувстват съвсем различно. И когато това не се случи, ние обвиняваме партньора; че е направил нещо нередно, или дори започваме да търсим друг човек.

Бракът е място, където двама души споделят самотата си и споделят онези моменти, през които успяват да забравят за това състояние. За малко.

  1. Чувството на срам, което всички носим в себе си.

Ще живеем по-голямата част от нашата младост, преструвайки се, че нашият срам не съществува. И когато любимият ни, предизвика това чувство у нас, ние го обвиняваме, че го е причинил. След което настояваме отново да ни върне мира.

Но факт е, че в това няма вина на нашия партньор. Следователно той не е в състояние да поправи нещо, към което няма нищо общо.

Понякога най-добрата терапия за двойка е индивидуалната терапия, която ни позволява да се излекуваме от личния срам, който изпитваме, така че да спрем да заразяваме хората, които обичаме с нея.

  1. Силата на нашето его.

В детството егото ни служи добре. Беше нещо като нашата обвивка, която ни предпазваше от емоционални атаки както от връстниците, така и от родителите.

Но сега, когато сме пораснали и сме създали семейства, егото се превръща в стена, която ни отделя от партньора. Време е да съборим тази стена.

Опитайте се да се отворите, вместо да се отбранявате, прощавайте вместо да отмъщавате, извинете се, вместо да обвинявате; бъдете уязвими, вместо да бъдете победители, бъдете благодарни, вместо да управлявате.

  1. Животът е бъркотия, но бракът е живот.

Когато всичко спре да работи перфектно в един  брак, започваме да обвиняваме партньора си за това. И като правим това, ние само увеличаваме степента на безпорядък в живота си и в любовните отношения.

Трябва да спрете да сочите с пръст и да започнете да работите по изчистването на хаоса с любимия човек.

  1. Емпатията е трудна.

Емпатията е чувство, което не може да се прояви и у двамата партньори едновременно. Единият от съпрузите винаги трябва първо да се срещне с другия. Няма обаче гаранция, че усилията му няма да бъдат напразни.

Показването на съпричастност винаги е рисковано. Това е голямата жертва. Затова повечето предпочитат в действията си да надграждат действията на партньор. И когато някой от съпрузите направи нещо добро първо за своята половинка, той винаги се чувства неловко в тази ситуация.

Истината е, че хората, които обичаме, са склонни да правят грешки. И техните действия никога няма да бъдат огледален отговор на нашите действия.

Но способни ли сме да ги обичаме и съпреживяваме – това е въпросът.

  1. Обичаме децата си повече от тези, които са ни помогнали да ги направим.

Никога не трябва да обичаме децата си повече или по-малко от партньора си. Ако ги обичаме повече, малките шегаджии ще го усетят и ще се насладят на любовта ни. Те ще търсят нашата любов по различни начини.

Да имаш стабилен брак е постоянна, непрекъсната работа за намиране на баланс.

  1. Прикрита борба за власт.

Голяма част от конфликтите в един брак произтичат от неспособността на партньорите да си дадат необходимата степен на интимност. Мъжете обикновено се нуждаят от повече независимост, а жените от по-малко. Понякога сменят ролите си.

Следователно, ако партньорите искат да постигнат споразумение помежду си, те преди всичко трябва да отговорят на въпроса – кой от тях решава каква дистанция ще спазват помежду си?

Ако отговорът на него никога не бъде получен, тогава скритата борба за „независимост“ ще продължи през целия живот.