7 мъдрости, които ще ви помогнат да осъзнаете щастието

35
всичко

Индианците са много мъдър народ. Те искрено вярват, че всичко на този свят е живо и че всичко е важно. Време е да опознаете техните духовни ценности, изразени с мъдри думи.

Индианците имат поговорка: „Всичко на света има своя песен“. Това означава, че абсолютно всичко е важно. Безполезни хора няма. Всички събития имат цел. Фактът, че четете тази статия, също е част от страхотния дизайн. Силата на думите и мислите може да промени бъдещето и да ви направи по-мъдри.

  1. Духовното развитие е по-важно от материалното

В днешния свят мнозина смятат обратното, но духовното развитие е много по-важно от портфейла и сумата в банковата сметка, размера на къщата и марката на колата.

За човека най-важното е развитието на духа. Човек със силен дух е много по-щастлив от богат, но слаб човек.

  1. Бъдете щедри към онези, които са се заблудили

Ако човекът направи нещо нередно, трябва да му кажете как да го коригира и да обясните защо действията му са грешни. Не можете да налагате мнението си или да съдите човек за грешки, които сте се научили да не правите.

Индийците вярват, че е невъзможно умишлено да се намесва в процеса на изучаване на мъдростта на друг човек. Необходимо е тя сама да поиска помощ или да научи истината, преминавайки изпитания и преодолявайки трудности.

  1. Стремете се към хармония, но не към прекаляване

Индианската мъдрост гласи: „Не хвърляйте всички дърва в един огън“. Това означава, че в трудни ситуации е важно да се вземат прости решения и да се решава една част от проблема наведнъж. Това е най-добрият начин да не влошите проблема, а да намерите по-бързо решение.

Индийците учат децата си ясно да разбират разликата между „достатъчно“ и „повече от необходимото“. Не хаби собствената си енергия и енергията на природата. Това е много полезен съвет в съвременния свят, където всичко се основава на преувеличение, където човек не зачита законите на природата.

  1. Бъдете едно с природата

Трябва по-често да излизате от града, да бъдете сред природата. Към растенията, животните и околния свят трябва да се отнасяме като към нещо най-ценно. Природата, която ни заобикаля е златото на живота.

Природата ни дава храна, въздух, светлина, самия живот. Всяко живо същество има душа, така че всички живи същества трябва да се уважават. Излизайте по-често в гората, на море, на планина, за да се заредите с мощната енергия на четирите елемента.

  1. Този, който мълчи, винаги е по-щастлив от този, който говори

Мнозина са чували, че щастието обича тишината. Индийците вярват в това от незапомнени времена. Те все още учат децата си да не клюкарстват, да не лъжат и да не парадират с богатството си.

Като говори напразно, човек привлича негативна енергия, което води до провал и здравословни проблеми. Мъдрите лидери учат, че е по-добре да мълчим, ако няма какво да се каже.

„Всяка дума е по-важна от най-удачно хвърлената брадва“, гласи стара индийска мъдрост. Най-важното винаги се крие в думите и действията. Именно думата е началото на щастието и нещастието.

  1. Предметите не носят щастие

Да, радваме се, че имаме пари и разни неща, но те ни дават само комфорт, а не щастие. От древни времена в най-важните дни – например рожден ден на дете или смърт на някой близък – индийците са се съгласили да раздават вещите си на нуждаещи се и познати. Понякога даваха всичко до последно.

Нещата са създадени, за да бъдат споделяни. Това е една от най-важните истини, които индийците проповядват.

  1. Обичайте и защитавайте близките си

За индианците семейството и племето винаги са били над всичко останало. Всеки трябва да постъпва така, че да е от полза не само за него, но и за ближните му. Всичко, което може да ни даде щастие и спокойствие, е събрано в семейството и най-близкото обкръжение.

Индийците вярват, че човек не трябва да бъде егоист или самотник, защото нашата сила е в приятелството, любовта и добротата. Щастието е семейство, способността да се грижиш за някого, да защитиш някого и да върнеш всичко стократно.